Svar på några vanliga frågor
Uppgifterna som behövs för att registrera sig på XLPM Online är ett unikt kundnummer och ett kundlösenord. Dessa har skickats till kontaktpersonen i er organisation, vanligtvis en person som är ansvarig för projektverksamheten eller projektkontoret.
Din organisation har valt att endast tillåta anställda registrera sig på XLPM med sina jobbadresser. Detta för att kontinuerligt kunna konfirmera att de fortfarande är anställda i organisationen som har XLPM-licenser.
Har du kontrollerat att du skriver rätt e-postadress och lösenord (som du angav vid registreringen) när du försöker logga in?
XLPM Online kräver att din webbläsare tillåter kakor (cookies). Kontrollera dina webbläsarinställningar så att detta är fallet.
Om du inte kommer ihåg ditt lösenord kan du enkelt återställa det. Klicka bara på länken 'Glömt ditt lösenord?' och fyll i din registrerade mejladress.
Ett mejl kommer att skickas till med uppgifter om hur du byter ditt lösenord.
Om du inte får mejlet, titta i inkorgen för skräppost!
Vissa mejlservrar kan filtrera inkommande mejl som 'skräppost' då mejlen skickas från en webbserver, t.ex. XLPM Online.
Titta i inkorgen för skräppost om mejlet har hamnat där!
Se till att du kryssar i kryssrutan 'Håll mig inloggad' nästa gång du loggar in.
Om det inte fungerar, kontrollera dina inställningar i din webbläsare så att den tillåts spara kakor (cookies) och att den inte raderar dessa när du stänger webbläsaren.


Glömt ditt lösenord?
Skriv in den e-postadressen du är registrerad med på XLPM.
Introduktion till XLPM
Framgångsrik projektverksamhet
XLPM är en metodik för att leda och styra uppdrag, projekt, program och projektportföljer i en projektbaserad verksamhet.
XLPM ger stöd för projektverksamhet i alla typer av organisationer och företag. Innehållet är utformat för att ge stöd till alla inblandade i såväl styrande som ledande och genomförande funktioner.
Syftet med XLPM är att möjliggöra och stödja en framgångsrik ledning av den projektbaserade verksamheten inom en organisation där de enskilda arbetsinsatserna tillsammans bidrar till organisationens överordnade verksamhetsmål.
En projektmetodik gör det möjligt för ledningen att sätta ramar för verksamheten, beställa de optimala uppdragen, projekten och programmen och att ge stöd i genomförandet så att hållbara effekter för verksamheten och samhället i stort uppnås på ett resurs- och kostnadseffektivt sätt. Ramverket gör det också möjligt att följa upp mot plan och att rapportera så att organisationens ledning kan fatta väl underbyggda beslut. Det är viktigt att anpassa metodiken både till den egna verksamheten och till behovet i det aktuella arbetet.

XLPM – Två perspektiv och metodstöd för uppdrag, projekt, program och portfölj

Ett heltäckande metodstöd med modeller för uppdrags-, projekt-, program- och portföljledning är en förutsättning för en fungerande verksamhet.
Men den bästa metodik i världen gör ingen skillnad om inte vilja och hjärta finns med i arbetet. Verksamheten måste vila på en kultur som är grundad på gemensamma värden. Därför vilar XLPM på ett mänskligt perspektiv som lyfter fram individen, teamet, ledarskapet och den gemensamma projektkulturen.
För att kunna dra nytta av den potential som gemensamma metoder och en gemensam kultur ger en organisation, är det viktigt att medarbetarna delar synen på vad som ska uppnås så att alla kan dra åt samma håll. Därför vilar XLPM även på ett affärsmässigt perspektiv som lyfter fram en organisations vision-, strategi- och målarbete.
Ofta upplevs det som ett problem i organisationer att projektverksamheten konkurrerar med det dagliga arbetet. Men det är just balansen mellan det dagliga arbetet och det tillfälliga, utvecklande arbetet i uppdrag, projekt och program som leder organisationen mot framgång.
Förenkla ditt dagliga arbete
XLPM ska användas för att spara tid och för att göra arbetet enklare. En metodik tydliggör vilket arbete som ska göras och när det ska göras. En metodik gör det även möjligt att minimera missförstånd i samarbetet mellan människor, i eller med anknytning till uppdrag, projekt och program.
Ett framgångsrikt användande av metodiken innebär att man använder endast det man behöver och att man inte lägger tid på onödigt arbete.
En metodik för den projektorienterade organisationen
Framgångsrika uppdrag, projekt, program och en lönsam och optimerad projektportfölj kräver en projektkultur som grundar sig på en gemensam terminologi och metodik. Klart definierade roller och ansvarsområden som är gemensamma för hela organisationen är också en viktig del som måste finnas på plats. XLPM är en metodik för den projektorienterade organisationen och innehåller stöd för ledning av uppdrag, projekt, program och projektportföljer.
XLPM är en metodik som är avsedd att fungera som inspirationskälla och stöd för människor som är engagerade i projekt och för chefer som ansvarar för organisationens hela projektportfölj. Detta gör XLPM till en god bas för en framgångsrik projektkultur.
Alla organisationer är olika och ett projekt eller ett program är alltid unikt. Hur framgångsrik en organisations projektverksamhet blir beror på medarbetarnas kompetens och beslut. Det är viktigt att inte se XLPM:s metodik som ett regelverk eller instruktion som ska följas blint. Rätt använt kan XLPM bidra till att frigöra kompetensen och kreativiteten hos människor, på ett sätt som gynnar organisationen.
Framgångskriterier och fallgropar
För att kunna nå framgång i införandet och användandet av XLPM i en organisation krävs, förutom det som nämns ovan en framgångsrik projektkultur. Projektkulturen i den projektorienterade organisationen bestäms till stor del av organisationens inställning till projektarbete och av dess befintliga värderingar, informella regler och normer. Chefer på alla nivåer fungerar som föregångsexempel. Det betyder att projektkulturen är starkt beroende av alla chefers, inklusive projektledares, uppträdande och inställningar.
Det är viktigt att alla personer med en roll i projektverksamheten har förstått sitt ansvar och befogenheter och har tid, möjlighet och kompetens att utföra sin roll.
De vanligaste fallgroparna är:
- Fel ledningsform väljs för att leda ett arbete.
- Ett arbete startas utan att vara ordentligt avgränsat, det vill säga att förväntat resultat är otydligt.
- Individer tar på sig ansvar utan att ha vare sig kunskap, tid eller befogenheter för att utföra rollen.
- Roller är inte tydligt identifierade.
- Arbete följs inte upp.
En metodik som grundas på årtionden av erfarenhet
XLPM har utvecklats av Semcon och är baserad på de grundläggande koncept som ingår i PROPS. PROPS utvecklades inom Ericsson, ett globalt, mångkulturellt företag som framgångsrikt har använt projektarbetsformen i alla delar av sin verksamhet.
PROPS har använts sedan 1989 för alla slags projekt och i alla typer av verksamheter runt om i världen. PROPS har kontinuerligt vidareutvecklats och årtionden av projekterfarenhet från olika branscher och områden finns inarbetade i modellen. PROPS har även kontinuerligt anpassats till aktuella standarder och vedertagen praxis inom området projektledning. All denna erfarenhet finns med i XLPM. XLPM har ytterligare förbättrats och utvecklats och ger fullt stöd för uppdrag, projekt, program och projektportföljer för att tillfredsställa organisationer som kräver en heltäckande metodik för den projektorienterade verksamheten.
Att arbeta agilt i - och med - projekt
Agila metoder baseras på en uppsättning värderingar, attityder och principer som beskriver hur arbete kan organiseras i en föränderlig omvärld. Metoderna följer den filosofi och de principer som år 2001 formulerades av en grupp programmerare i ett manifest. Agila metoder ger en förmåga att svara på förändringar, men innebär inte en avsaknad av struktur, då struktur krävs i många sammanhang för att flexibilitet ska vara möjlig.
Arbetet bedrivs inkrementellt och iterativt, vilket innebär att fungerande delleveranser sker regelbundet och att planer och metoder löpande utvärderas och förbättras. Ett agilt arbetssätt kan även ge beslutsfattare bättre underlag inför beslut om att tillföra ytterligare resurser till ett projekt.
Det agila manifestet utgick ursprungligen från utveckling av mjukvara, men idag har många organisationer funnit att de grundläggande värderingarna och principerna i manifestet är tillämpbara i annat arbete. Agila angreppssätt kan även kombineras med andra angreppssätt som till exempel vattenfall. I dessa fall är det viktigt att de agila metoderna anpassas efter den verksamhet i vilken den skall tillämpas.
Tack vare sin uppdelning i styrande, ledande och genomförande arbete, fungerar modellerna i XLPM väldigt bra tillsammans med agila metoder och förhållningssätt. I XLPM finns en beskrivning av hur den agila metoden Scrum kan användas i projekt och program. Dessutom genomsyrar det agila synsättet de tankar i XLPM som talar för möjligheten att dela upp ett större initiativ, eller satsning, i ett eller flera uppdrag och projekt. På detta sätt kan varje del få ett tydligt mål och ge ett utpekat team förutsättningar för ett lyckat genomförande, där livscykelmodellen kan användas med framgång. Det agila synsättet återspeglar även det förhållningssätt som presenteras i det mänskliga perspektivet i XLPM.
Det är svårt att argumentera mot det som är skrivet i det agila manifestet och de tolv stödjande principerna. Det är även svårt att argumentera mot de agila teknikerna som är väl beprövade och har visat sig vara effektiva. Utmaningen ligger i hur en organisations verksamhet ska styras och bestämma hur och när de agila teknikerna ska användas och på vad. Här är XLPM väl rustat med en modell för hur ett initiativ hanteras samt med modellstöd för uppdrag, projekt, program och portfölj, alla väl fungerande tillsammans med den agila filosofin och de agila teknikerna. XLPM passar även ihop med SAFe, Scaled Agile Framework, som är ett ramverk för att skala agil utveckling från team-nivå till program- och portföljnivå.
Hur lär jag mig mer?
Vi erbjuder olika former av våra utbildningar:
Schemalagda kurser
Vi genomför schemalagda utbildningar på många orter i Sverige men även utomlands. Här träffar du kursdeltagare från olika organisationer och får chansen att inspireras och lära av andra.
Läs mer om våra utbildningar på semcon.com/utbildning.
E-learning
E-learning är ett kostnadseffektivt sätt att utbilda och våra e-learningmoduler är mycket populära bland XLPM-användare. Vi arbetar kontinuerligt med att ta fram moduler för olika områden inom XLPM.
Har ni ännu inte bestämt er för att köpa till en modul? Ta en smygtitt på hur det ser ut.
Vi kan i dagsläget erbjuda följande e-learningmoduler:
Modul | Tid | Access |
---|---|---|
Introduktion till XLPM | Ca. 25 minuter | Ingen eller utgången access |
Introduktion till XLPM för projektmedlemmar | Ca. 1 timme | Ingen eller utgången access |
Introduktion till XLPM för projektsponsorer och -styrgrupper | Ca. 30 minuter | Ingen eller utgången access |
För att få full tillgång till e-learningmodulerna, se kontaktinformation på semcon.com/utbildning.
Utbildning på plats hos kund
Om ni är många från din organisation som vill gå samma utbildning, kan det finnas en fördel att boka in kursen på plats hos er. Då kan ni under utbildningen prata öppet om era egna specifika utmaningar inom organisationen etc.
Skräddarsydd utbildning
Många organisationer har speciella utbildningsbehov, som att t.ex. anpassa utbildningen efter den egna projektmodellen eller de interna rutinerna. Vi är vana vid att skräddarsy utbildningar efter era specifika önskemål.
Kundanpassat utbildningsprogram
Programmet för projektledaren som redan "kan allt" men kan behöva lite inspiration. För era mest seniora och erfarna projektledare skräddarsyr vi program med anpassat innehåll och intressanta talare från kända universitet och talarforum världen över.
Långsiktigt utbildningsprogram
Vi sätter ihop ett skräddarsytt program som sträcker sig över två-tre år så att deltagarna får växa i sina roller och blanda teori och praktik under en längre tid för varaktigt lärande.